Aizmirsti par “super-produktiem”! Svaru var samazināt arī ar pašmāju labumiem.

Veselīgs ēdiens – ko tas vispār nozīmē? Vai obligāti jāēd avokado, kvinoja, kokosriekstu eļļa un citi “super produkti”? Šobrīd pieejami tik daudz un dažādi pārtikas produkti, par kuriem daudzi nemaz nav dzirdējuši, bet skaidrs ir viens – nav obligāti jāizvēlas “stilīgi” svešzemju produkti. Jā, protams, nevar noliegt, ka tie ir veselīgi, taču uzņemt nepieciešamās uzturvielas var arī ar “parastiem” un mūsu platuma grādos pieejamiem produktiem.

Ēst veselīgi, mūsuprāt, nozīmē uzņemt organisma normālai funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas – makrouzturvielas (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti), mikrouzturvielas (vitamīni, minerālvielas). Un to pilnīgi noteikti var nodrošināt, ēdot Latvijā pieejamus produktus, dārzeņus, augļus.

Super-produkti nepastāv

Nav neviens produkts, kuru varētu saukt par “super-produktu”. Neviena produkta uzturvērtību nevar nosaukt par vērtīgāku kā citu produktu vērtību. Viss atkarīgs no tā, kā sakombinējam produktus, lai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas. Piemēram, salikto ogļhidrātu avoti – melnie un sarkanie rīsi vai kvinoja un Latvijā pieejamie zirņi un pupiņas. Abi ir augstvērtīgi, šķiedrvielām bagāti produkti, taču nav pamata teikt, ka kvinoja vai rīsi būtu labāki. Tas ir izvēles, nevis nepieciešamības jautājums. Tātad – par super produktu varētu saukt ikvienu produktu, kurš ir minimāli apstrādāts, jo ikvienā no tiem ir savas vērtīgās vielas un tas ir gaumes un, jā, arī finanšu jautājums, ar ko izvēlamies nodrošināt organismam nepieciešamo.

Pašmāju produkti pret “super produktiem”

Daudzveidīgu ēdienkarti pilnīgi noteikti var izveidot arī no Latvijā pieejamajiem produktiem. Nav jāēd avokado, kvinoju, turku zirņus, melnos rīsus, ja mums ir pašmāju augu eļļas, kartupeļi, zirņi, pupiņas, mieži, auzu pārslas. Jā, iespējams, ir interese vai vienkārši garšas kārpiņām lielāku baudu kādam sagādā tieši kvinoja, taču noteikti nevar uzskatīt, ka tas būtu kādā veidā pārāks produkts. Arī mūsu pašu parastie kartupeļi nav ar neko gluži sliktāki par batātēm.

Vienkāršs ēdiens nav slikts ēdiens

Kā jau iepriekš minēju, lai samazinātu svaru, nav jāēd super-produkti, tāpēc šeit būs 3 teju ikvienam latviešu cilvēkam pazīstamas receptes, kurās ir vietējie produkti un, kuras ēdot Tev atbilstošās porcijās, noteikti var samazināt svaru. Mēs esam vienkārši šīs receptes izveidojuši ar sabalansētu uzturvielu daudzumu, kuru pielāgojam tieši Tev. Kas nav mazsvarīgi, šo recepšu izmaksas noteikti ir arī draudzīgākas maciņam. Receptēs norādītie daudzumi un porcijas lielums piemērots vidējai sievietei. Ja esi vīrietis, ēd 1,5 reizes lielāku porciju. Ja vēlies uzzināt sev piemērotos porciju lielumus, izveido bezmaksas kontu.

Skābu kāpostu zupa ar vistas gaļu

Vajadzīgs:

  • 120 g vistas šķiņķīši bez ādas un kauliem 
  • 40 g grūbas (sausais daudzums)
  • 250 g skābi kāposti bez eļļas, cukura  
  • 1 burkāns
  • Garšai – sāls, pipari, lauru lapas, dilles.

Pagatavošana:

  1. Liek grūbas un kāpostus aukstā ūdenī un vāra uz vidējas liesmas.
  2. Pievieno lauru lapu, sāli, piparus.
  3. Kad grūbas gandrīz mīkstas, pievieno gaļu un sarīvētu burkānu.
  4. Vara, kamēr gaļa mīksta.
  5. Kad zupa gatava, izņem gaļu, saplucina to ar dakšiņas palīdzību gabaliņos un pievieno atpakaļ zupā.

Siļķe kažokā

Vajadzīgs:

  • 60 g siļķes filejas
  • 1 kartupelis
  • 100 g jogurta bez piedevām (1-2% tauku)
  • 1 vidēja ola
  • 100 g vārītu biešu
  • Puse vidēji liela ābola
  • Sīpols
  • Svaigs gurķis – viens vidēji liels
  • 1 skābēts gurķis  
  • Sāls, sinepes

Pagatavošana:

  1. Nomizo kartupeļus, izvāra un atdzesē.
  2. Sagriež visas sastāvdaļas gabaliņos, pievieno jogurtu, mazliet sinepju un sāli.
  3. Visu samaisi un pasniedz.
  4. Labāka garša būs tad, ja visas sastāvdaļas “savilksies”.

Gulašs

Vajadzīgs:

  • 115 g cūkgaļas fileja
  • 2 kartupeļi
  • 2 tējk. olīveļļa 
  • 1 ēd.k. rīsu miltu
  • 50 g tomātu mērce (bez pievienota cukura)
  • 2 tomāti
  • Sīpols
  • Garšai – paprikas pulveris, pipari, sāls.

Pagatavošana:

  1. Nomizo un izvāra kartupeļus.
  2. Nomizo un sagriež sīpolu.
  3. Sagriež gaļu gabaliņos un apcep kopā ar sīpolu nelielā daudzumā eļļas.
  4. Daļu eļļas var atstāt tomātu salātiem.
  5. Gaļai pievieno tomātu pastu, paprikas pulveri un, ja vēlas, šķipsniņu muskatrieksta.
  6. Pielej ūdeni un sautē uz vidējas liesmas, kamēr gaļa mīksta.
  7. Pēc tam pievieno ūdenī izšķīdinātus rīsu miltus, pievieno lēnām mērcei un maisa, kamēr tā sabiezē.
  8. Pievieno sāli un piparus un pasniedz ar kartupeļiem un ķiršu tomātiņiem.

Lai ir vēlme pagaršot super-produktus, bet neaizmirsti par mūsu pašmāju produktiem un garšām!



Vai Tev patika tas, ko lasīji? Dalies vai pievieno komentāru!

SPER PIRMO SOLI UN PIEPILDI SAVUS MĒRĶUS CEĻĀ UZ VESELU, LAIMĪGU UN AKTĪVU SEVI!


Vai vēlies ēst veselīgāk? Nekad nav par vēlu un nav labāka brīža par "te un tagad". Ēd to, kas Tev garšo sev piemērotās porcijās un veselīgākās versijās.

Izvēlieties periodu

Izvēlies maksājuma metodi